sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Krapu 46 ja sinisiipi :)

 

Viikon 46 krapusanat ovat rauhallinen, ripset, käskeä.

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti, ei enempää, ei vähempää. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin tässä blogissa.

Sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan kirjoituksessasi.
Jätä krapusi linkki blogiini.
Kiirettä kravun kirjoittamisella ei ole, koko viikko on aikaa.

Siis tässä blogissa, Susu Petal emännöi;)


Äiti käski astetta kovemmin, neljättä kertaa, minua siivoamaan huoneeni. Ei iskenyt, ei sitten yhtään. Olo oli kuin vieterilelulla josta veto oli loppunut, tai paremminkin.. se vieteri oli katkipoikki, tyystin rikki. Kapinahenki nousi ja rauhallinen lauantaiaamu muuttui veriseksi taistelutantereeksi. Aloitin säälimättömän ilkkumisen, iskin puukkoa jo tulehtuneeseen haavaan ja tietenkin käänsin sitä. Kaikki mahdollinen ja varsinkin mahdottomat olivat hänen syytään, maailma oli epäreilu ja paha, siis minulle, kaikki muut mennä porskuttivat.


Äidin silmät vettyivät, ripset iskivät tiuhaan ja turhaan hän yritti peitellä tuntojaan. Tajusin menneeni liian pitkälle, teini-ikäisyyden jääräpäisyys vaihtui häpeään ja katumukseen. Aloitin siivoamaan ja innostuin. Puunasin huoneeni niin että kiilsi.


***********************************************************


Sellainen teini-iän kuvitteellinen tapahtuma, minua ei oikeasti tarvinnut kehottaa siivoamaan, olen aina tykännyt siististä kodista, pesän pitää olla puhdas. Ja nykyään kaiken pitää olla myös ojennuksessa, aiemmin arkistojärjestelmä oli enemmän sekainen, niin sanottu levitetty systeemi ;D


Aiemmin mainitsemani joutsen, vai onko tuo haikara, on saanut hiukka väriä pintaan, kiva löytö:


Sinisiipi


Vuokraisännän kirjahyllyssä kävi huiske ja minä pestautin itseni auttamaan, kirjapalkalla, kuinkas muuten;) Noin kolmelle sadalle kirjalle pitäisi löytää uusi koti, jos ei muuta niin kannet revitään ja sisältö päätyy paperinkeräykseen. Tilasin divarin pitäjän käymään, saa poimia joukosta ne jotka kelpaavat myyntiin. Osan, eli noita lyhennelmäkirjoja joita valitut pilat suolsi yhdessä vaiheessa, olen jo hoitanut, kansille tuumasin jotta tarjoan niitä läheiselle koululle jos haluavat askartelukäyttöön. Kierrätystä, kierrätystä, luonnonmateriaalit alkavat tältä pallolta loppua joten uutta pitää alkaa tehdä yhä enemmän vanhasta. 

Tästä saisi aasinsillan ilmastokokoukseen vaan en viitsi pilata omaani, tai teidän, sunnuntaiaamu-fiiliksiä kiroilemalla. Taas yksi vesitetty sopimus lisää, kiitos Kiinan ja Intian. Joskin ymmärrän heidän kantansa, turha on länsimaalaisten tulla ilkkumaan ja vaatimaan kun on jo elintaso korkealla, eivät he halua sen enempää kuin me muut ollaan saatu eli sen jääkaapin, television, auton jne.


Kauhea ajatus "lahdata" kirjoja.


Jos haluat vaikuttaa asiaan niin kaikista helpointa se on lopettamalla krääsän ostaminen esim. Kiinasta. Kaiken maailman Alibabat tyrkyttää halvalla tarpeetonta muovikrääsää joka vielä lennätetään maailman toiselle puolelle. Tarvitsetko oikeasti kaikenlaisia hilavitkuttimia, puhelimeen  erilaisia kuoria ym. vastaavia tuotteita? 


On ilmastoteko olla kuluttamatta!!! Ja kuluttaakin saa, kunhan vähän miettii tarvetta ja sitä missä se on tehty ja mistä.


Sujuvaa sunnuntainjatkoa,Sus'Sunnuntain fiilistelyyn bluesia, lista kestää
6 tuntia eli ei tarvitse ihan heti olla vaihtamassa;D


20 kommenttia:

 1. Teininä osaa kyllä löytää vanhempien heikot kohdat ja säälimättä käyttää niitä hyväkseen. On se hurjaa sukupolvien välistä taistelua toisinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muutama tyhnä uhmakohtaus tuli aiheutettua vaan aika vähällä mutsi pääsi, kasvatti mut käyttäytymään. Minkä aina sopivasti unohdan.. ;D

   Poista
 2. Todentuntuinen krapu teinin ja äidin välisestä riidasta. Onneksi aika rauhoittanee teiniäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun saa vähän perspektiiviä niin kyllä, aika tekee tehtävänsä.

   Poista
 3. Järkevä kulutus on paras vaihtoehto. Ja saa sitä krääsää suomestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta. Jos oikeasti haluaisi kuluttaa järkevästi, pitäisi olla rahaa, halpa kun ei koskaan ole kestävin jne.

   Poista
 4. Kuluttamisen minimointi on ehdottoman hyvä juttu.
  Kierrättäminen on toinen must.
  Kaikkea ei tarvitse saada itselleen uutena, hyväkuntoinen ja laadukas käytetty voi olla monin verroin arvokkaampi juttu. Lisäksi voi pyrkiä hankkimaan sellaisia asioita/tavaroita, jotka kestävät seuraavaan kierrätysrinkiin.

  Mutta niin se on, että kun lapset olivat pieniä tai itse vielä opiskeli, oli tehtävä päätös, hankkiiko talvitakin vai ei. Kestävään ja laadukkaaseen talvitakkiin ei ollut varaa, joten valinnan vara oli vähissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kestävä maksaa vaikka muutoin ei välittäisi pukeutua "muodin" mukaan. Katselin eräs päivä Partio-aitassa huvikseni että jos ostaisin kengät, housut ja takin noin niin kuin vaellus mielessä, niin se oli siinä 7 - 800 euroa. Että juu..

   Poista
 5. Kurki se on.
  Meidänkin pyykkituvan kirjankierrätyshylly pursuaa noita monta yksissä kansissa teoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Kurjeksi sen lopulta mielsin, olin niin tohkeissani koko linnusta ettei lajilla niin väliä;)
   Olen noista laatikoista suoraan erotellut pois ne valittujen palojen lyhennelmäkirjat, niitä kukaan huoli paitsi paperinkeräys, jonne ne siis päätyvätkin.

   Poista
 6. Ehkäpä nuori ajattelee, että sekainen oma huone on viihtyisä. Toisaalta hän saattaa kyllä tykätä, jos joku muu sen siivoaa. Tuota äidin ja murkkuikäisen kiistaa on käyty varmaan siitä asti, kun nuori sai oman huoneen. Aiemmin kaikkien tuli osallistua kodin hommiin, tosin riitelyä varmaan sekin aiheutti.
  Kirjojen kohtalo minuakin askarruttaa. Tilaa ei ole, eikä kirjat kelpaa just mihinkään. Ihmisten lukuhalut oavt vähenneet ja toisekseen, kirjastojen tarjonta on laajentunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 300 opuksesta divariin meni 20 eli ei ottanut yhtään romaania, ei edes kaikkia tietokirjoja. On kansien repimistä tiedossa vaikka se jotenkin ahdistaakin mutta parempi paperinkeräykseen kuin poltettavaksi.

   Poista
 7. Tästä tilanteesta tuli mieleen jotkut tv-ohjelmien nuoret (jo teinivaiheen ohittaneet), jotka elävät kuin siat pellossa. Vaatteet levällään ja sängyt petaamatta. Meikit ja tissit on kyllä ojennuksessa mutta siisteydestä ei ole tietoakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mua sekaisuus haittaa kunhan on puhdasta eli määräajoin siivotaan. Joidenkin arkistojärjestelmä nyt vaan on hujan hajan -systeemillä toteutettu;)
   Tissit ojennukseen, mars!!! ;DD

   Poista
 8. Nuoren olotila heittelee niin, että ei ole aina helppo hoitaa normielämän vastuitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäisikin nuoruuteen...Huoh, tunnen muutaman aikuisen joiden asunto on aina kuin pommin jäljiltä.

   Poista
 9. Hyvin osaat eläytyä "normaaliin" teinin siivousvastarintaan. Biologisista tyttäristäni yksi viidestä oli kaltaisesi ja hän pelasti monta kertaa minut sisariensa aiheuttamasta epätoivon alhosta.❤️ Kunnes sitten työnohjaajani sanoi, kun tästä tuli puhe, että nuoren siivousinto voi kertoa hänen sisäisestä kaaoksestaan. 🤣
  Tällä iällä tulee ostamiset harkittua hyvinkin tarkkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siivoaminen ja sisäinen kaaos, kuulostaa loogiselta.
   Itse neuroosi-siivoan, jäi päälle suorittaessani vapausrangaistusta, siellä kun ei ollut juuri muuta tekemistä niin tuli laitettua liki viivottimella tavarat kohdalleen. Aiemmin oli enempi sellainen avoin arkistointijärjestelmä;)On ostoksiaan mietittävä, olisipa paljon rahaa niin voisi ostaa niin eettisesti kun haluaa vaan köyhällä on joskus pakkorako, tosin ostan uutta tavaraa niin vähän että voisi laittaa rastin seinään eikä sotkua juuri tulisi.

   Kaverit tykkää kun olen selittänyt siivousvimmaani ja alan siivoilla, ihan missä vain satun olemaan ja siltä tuntuu.

   Poista
 10. Siivous oli sellainen asia mistä tuli äidin kanssa kinasteltua. Varsinkin sitten kun sain sen oman "kammarin". Koskaan en kuitenkaan sanonut äidille "pahasti" se oli vain kinaamista tyyliin " en ainakaa nyt siivoa tai en jaksa siivota....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kinaamiset tuli kyllä mutta ei siivoamisesta, aina ollut kivaa puuhaa, näkee kätensä jäljet saman tien, cool eli siistiä!!! ;D

   Poista

Jättäkää jonkinlainen merkki, ihan riittäisi Luin postauksen ja oli jees/paska/tylsä/valitse jokin adjektiivi tähän;)