tiistai 16. marraskuuta 2021

Missä pisteessä taide pilaantuu tekijänsä yksityiselämän tekojen vuoksi?

 Kun lukee, saa tietää, että suosikkiartisti on tehnyt pahojaan, niin syntyy ristiriitainen olotila - missä vaiheessa taiteilijan teot ikään kuin pilaavat hänen tekemänsä taiteen?



Evan Rachel Wood sai viimein tarpeekseen 
ja paljasti miehen, sen jälkeen neljä 
muuta naista on nostanut syytteitä. 

Esimerkiksi Marilyn Manson, jota syytetään vapaudenriistosta, raiskauksista, aivopesusta ym, on luonut menestyksekkään uran tekemällä provokatiivista rock-musaa, mikä on se raja että tietoisuus taiteilija yksityiselämän tekemiset pilaavat hänen luomansa taiteen? Äkkiseltään tulisi mieleen että ei niillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa mutta en voi välttyä ajatukselta että kun kuuntelen jatkossa tätä artistia niin tulee mieleen hänen iljettävät puuhansa. Rolling Stone -lehti kokosi miehen tekosista jutun, linkki Soundi -lehden artikkeliin.


En kuuntele MM joten otan hlökohtaiseksi esimerkiksi 70-luvun glamrokkarin, Gary Glitterin jonka  Rock'n'Roll -biisi kaikessa yksinkertaisuudessaan on nerokas!! Siinähän vain paukutetaan rumpua ja hoetaan  Rokkenroll Yeah! Hey!-sanoja. Kun sai tietää että hän on jäänyt Thaimaassa(2000-luvulla) kiinni pedofiliasta, olin aluksi että no, ei se siihen biisin kuunteluun vaikuta, hyvä hitti. Vaan alkoi purra, aina kun laitoin soimaan, tuli mieleen miehen iljettävyydet ja lopulta annoin periksi. En ole sitä kuunnellut kohta kymmeneen vuoteen. Ärsyttää.


On siinä ja siinä että en boikotoi  Eric Claptonia hänen koronarokotusvastaisuudestaan, ei tee mieli ainakaan spotifyssä kuunnella ja tukea häntä rahallisesti, vaikka se pieni promille onkin hänen tuloistaan. Protestina. Tästä juttuun Claptonin päätöksestä olla esiintymättä koronapassia vaativissa tilaisuuksissa. Toinen blueskitaristisuuruus, Robert Cray katkaisi välit Claptoniin asian tähden.


Kannanottoja, kiitos.




Sus'

15 kommenttia:

  1. Pyysit kommentoimaan.
    En pidä julkisista teloituksista.
    Jos on aihetta epäillä rikosta pitää asianomaisen hoitaa asia itse, ei julkisuuden kautta, vaikka se on nykyaikaa ja tapana.
    Menneinä aikoina on käyttäydytty mikä silloin ollut 'tapana'. Sukupolvesta seuraavaan - luulisi ainakin - ihmiskunnan tulisi parantaa tapojaan.
    Olen nuoruudessa kokenut kaikenlaista mutta ei tulisi mieleenkään alkaa niitä huutelemaan julkisuudessa.
    Maailma on täynnä tyhmiä ihmisiä. Niin se vaan on. Voimme muuttaa vain itseämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      juu, pyysin, haluan tietää mitä ihmiset ajattelevat tästä aiheesta. Niinhän ne roomalaiset jo hoki että Oi aikoja, oi tapoja. (Hulluja nuo roomalaiset, sanoisi Obelix;)

      Loppulauseesi tiivistää olennaisen, niin se vain on. Toivoisin että useampi tajuaisi sen ja ennen kaikkea toteuttaisi, aika monet kyllä huutelee ja kaivaa malkaa silmästä, uskaltamatta itse peiliin katsoa. Itse olen vielä vaiheessa mutta paljon olen jo pois oppinut pahoista tavoistani vaan sarkaa on vielä jäljellä, kohti vapaa mieltä.

      Poista
  2. Minä en jotenkin osaa erottaa ihmistä ja hänen tekemistään toisistaan. Paljon pahaa tehneen ihmisen 'taide' koskettaa minua ikävästi. Valitsen mieluummin paremman paketin, hyvää löytyy kyllä. Voi sitten nauttia ihan oikeasti ja kokonaisvaltaisesti.

    Olen myös sitä mieltä, että jos on aihetta epäillä rikosta, kannattaa tehdä rikosilmoitus. Mutta ei se sillä ole selvä. Ihan reilua olisi varoittaa muita, kertoa ääneen, jos on oikeaa tietoa. Silloin antaa muille aidon mahdollisuuden tehdä omia päätöksiä. Ja aina maailma paranee hieman pienten hyvien tekojen myötä (aivan kuin mätäneekin pienten pahojen tekojen tekemisen tai hyvien asioiden tekemättä jättämisen myötä).

    Nih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Kun päättä asian Nih! niin eipä siihen ole lisättävää;)

      Poista
  3. Mielestäni ihminen ja hänen tekemänsä taide on erottamattomat. Kyllä taiteilija tahraa teoksensa rikoksillaan. Vaikea minun olisi nauttia musiikista/taideteoksesta/kirjasta..jne jos ja kun olen tietoinen tekijän tekosista. Jätän tällaisen teoksen hankkimatta, yksinkertaisesti.

    VastaaPoista
  4. Joskus tuntuu että toiset esim. artistit tekevät tarkoituksella hölmöjä. saavat uutta nostetta uraansa. Kyllä rikoksista pitää ilmoittaa. Toki vaikeaa se voi olla. Alkaa ajattelemaan tuleeko se kostamaan tai muuta.

    VastaaPoista
  5. PR-temput erikseen.
    Nykyään on poliisilla ilmoituskanava netissä jossa voi ilmiantaa anonyyminä eli onnistuu niinkin.

    VastaaPoista
  6. Ehkä on taidetta, johon persoonaa ei liitetä samalla tavalla kuin esim. musiikkiin (varsinkin esiintyvään muusikkoon). Arkkitehti tai kuvanveistäjä esimerkiksi. Kirjailija/ runoilija ovat jo "vaaravyöhykkeessä". Silläkin lienee merkitystä onko taiteilija elossa vai kuollut. Cancell-ilmiössä & me-toossa on välillä kyseenalaisia piirteitä (lynkkausmentaliteettia pelkkien syytösten pohjalta menneiden sukupolvien puhdasotsaista moralisointia jne. Silti osin kuin nuo ilmiöt puhdistavat ilmaa ja korjaavat ihmisten suhtautumista toisiinsa jatkossa, niin ne ovat hyväksi.)

    On varmasti myös henkilöstä kiinni, miten hän haluaa/ osaa erottaa taiteilijan persoonana tämän taiteesta niin, että voi nauttia pelkästä taiteesta.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset, hyviä pointteja! Kiitos kommentoinnista.

      Poista
  7. Kyllä minuun vaikuttaa, jo käy ilmi, että on tapahtunut vääryyksiä. Jouduin paljonkin ajattelemaan asiaa, kun lempinäyttelijäni Johnny Depp ilmoitettiin vaimon pieksäjäksi. Päätin kuitenkin, että voin katsoa edelleen niitä leffoja, joista olen aina tykännyt. Ja sittenhän niitä mielipiteitä tuli pilvin pimein sekä puolesta että vastaan. Tiedä häntä, mikä lie totuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hankalia juttuja. Ennen oli siinä mielessä paremmin että ei ollut nettiä niin ei tiennyt omasta idolistaan niin paljoa, pysyi kulissit pystyssä. Tosin silloin sitten tapahtui kaikkea paskaakin paljon enemmän joka jäi piiloon vaan muutenkin kaikki oli mystisempää, pystyi ihailemaan kaukaa. Nyt saa tietää tahtomattaankin kaiken, lähtien runkausfantasioista, otsikot riittää!!

      Poista
    2. Kiitos vastanneille, oli valaisevaa.

      Poista
  8. En suuremmin lue maailman uutisia (juoruja). Niinpä jonkin taiteilijan "pilaantuminen" voi jäädä huomaamatta.
    Joskus kyllä olen kiertänyt rötöstelijän tuotoksia.

    Esim. Eric Claptonia olen kuunnellut ja kuuntelen varmaan toistekkin.
    Kuuntelen musiikkia jos se korvaani kuulostaa hyvältä en lähde syvemmin ruotimaan laulajaa mitä hän on yksityiselämässä.
    Claptonilla on julkisuuden henkilönä paljolti mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ajatuksiin.
    Onneksi en ole vaikutuksille altis, säilytän omat periaatteeni. En ole aivopestävissä.

    Jos Claptonin musiikki linkkejä paljon linkittäisin niin silloin osaltani auttaisin häntä rokotevastaisuus aatteen levityksessä.

    Aihe on kyllä sellainen että saa miettimään monelta kantilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Clapton on kyllä onnistunut pilaamaan jos ei muuta niin omaa julkisuuskuvaansa. Aihetta on hyvä miettiä itse kunkin, on siinä pureskeltavaa sillä jos mitään negaatioita ei tapahtuisi, olisi se vähän niin kuin asian hyväksymistä tyyliin tee mitä haluat kunhan suollat minulle ihania teoksiasi.

      Poista

Jättäkää jonkinlainen merkki, ihan riittäisi Luin postauksen ja oli jees/paska/tylsä/valitse jokin adjektiivi tähän;)