lauantai 2. huhtikuuta 2022

Saturday Classics 020422 Tästä se alkoi..

 ..nimittäin naisten esiinmarssi musiikintekijöinä!! Muunmuassa Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa ovat sanoneet, että tämä oli se levy joka antoi omalle uralle potkua tyyliin että jos Alannis niin miksi en sitten minäkin?! Niin moni nuori naisenalku ja vanhemmatkin, saivat käsittömästi voimaa ja uskoa tekemisiinsä kun Alannis Morrisetten  Jagged Little Pill ilmestyi ja ennenkaikkea menestyi huimasti ympäri maailman vuonna 1995.


Huoletonta hutventamista, Hand In My Pocket


Itse olin Ruotsissa 1996 kun hetken mielijohteesta ostin kasetin ja olin aivan puulla päähän lyöty!! Totaalisen hyvä levy (Alanniksen kolmas, pari ekaa jotain kanadalaista teinipoppista) joka nimenomaan nosti esiin naisen biisintekijänä. Olen aina ihmetellyt typerää olettamusta että vain mies voi tehdä jotain niin "hienoa ja luovaa" kuin biisinkirjoittaminen muka on. Siis oikeasti, Jonnalta ja Maijalta on kysytty useampaan kertaan että kuka nämä biisit on kirjoittanut, samoin jopa Sannilta eli siis vieläkin on liikkeellä sitä typeryyksien typeryyttä että nainen ei voi/kykene/pysty/osaa kirjoittaa biisejä. Käsittämätöntä paskaa, kun ottaa huomioon että pienellä harjoittelulla lähes kuka tahansa voi kirjoittaa biisintekstin, eri asia on sitten se menestyykö vai ei, mutta ei se ole säveltäjän jalkovälistä mitenkään riippuvainen.


Patriarkaalista paskaa, tässä vielä katolilaisuuden inha verho peittonaan, Alanniksen teksteissä on raivoisaa kapinaa ja vastaanpanemista, jo oli aikakin! tuumin vuonna -96!


Alannis Morrisette  - Forgiven

 Morrissette sävelsi ja tuotti sen yhdessä Ballardin kanssa.[5] Albumin ensimmäisen singlen ”You Oughta Know” raaka vaihtoehtorocktyyli iski kuuntelijoihin. Morissette vetosi tyylillään erityisesti nuoriin kuuntelijoihin, jotka kokivat saaneensa äänen angstilleen ja turhautumiselleen.[1] Jagged Little Pill toi Morissettelle neljä Grammyä, muun muassa vuoden albumin palkinnon. Se oli myös listaykkönen ympäri maailmaa, ja sitä myytiin pelkästään Yhdysvalloissa 16 miljoonaa kappaletta.[5]

Morissette teki Jagged Little Pill -albumin julkaisun jälkeen puolitoista vuotta kestäneen maailmankiertueen, jonka aikana hänellä oli 28 maassa yhteensä 252 keikkaa.[3] Kiertue oli rankka sekä fyysisesti että mentaalisesti, ja Morissette piti sen jälkeen lyhyen tauon ja pysyi poissa julkisuudesta.[1]

Onneksi Alannis muutti toisen kanadalaisen levynsä jälkeen Los Angelesiin ja tutustui tuottaja Glen Ballardiin, jonka avulla sai kasattua tämän  järisyttävän albumin, joka muutti näkökulmaa naisartisteihin, teki heidät astetta tasa-arvoisimmiksi mieskollegoihin verrattuna joskin yhä, yli 27v levyn jälkeen, tekemistä riittää. Ja yhä edelleen näitä aivopieruja: kuka mies nää biisit on tehnyt?, kuulee naismuusikoilta kysyttävän. Voi hevon kettu!! ei se biisinteko nyt niin hankalaa ole;DD

Ihan älytön kysymys, ei käy naisia kateeksi, aivan käsittämätöntä mielestäni että sukupuolella olisi jotain tekemistä kyvyn, taidon, luovuuden kanssa. Typerää!! Tuomittavaa!! Pitäisi tietää jokaisen paremmin, sinunkin...


¨
Ensimmäinen levyn single You oughta know.
Kerrassaan upea biisi, raivoisa, kyseenalaistava, miehen käytöstä
ansiosta lyttäävä, tiedä paikkasi! -biisi. Ai että rakastan tuota 
vimmaa ja huonosti kohdellun naisen pidäteltyä raivoa.
Ansaittua jos minulta kysytään, me miehet olemme joskus 
niin totaalisen typeriä, ja täynnä itseämme.

Wikipedian artikkeli Alannis Morrisettesta. Täsmennän vielä että ei tästä levystä alkanut naismuusikkous noin yleensä, oli jo kuus'lyt -luvulla naisrokareita, vähän tosin, seis'lyt-luvulla tuli lisää ja nini edelleen. Tämä levy on kuitenkin isolla tasolla ns. game changer, hänen jälkeensä moni nainen uskalsi tulla esiin, että olisi tässä näitä biisejä minullakin.. . Ja levy-yhtiöt alkoivat etsiä omaa morrisetteään jolloin syntyi tarve, buumi. Sheryl Crow oli hetkeä aiemmin pinnalla vaan hän jotenkin ei profiloitunut samalla tavalla kuin Alannis.

Lisää klassikoita!

Lauantaihin, jälleen tasa-arvoista, ja leppoisan lutuista joutoaikaa,Sus'

8 kommenttia:

 1. Tuo You oughta know on kyllä edelleen kova. Ihan kamalasti en ole Alanista kuunnellut.
  Harvemmin tulee mietittyä, onko biisin tekijä mies tai nainen, ei ole itselle niin tärkeää, mutta naispuolisena biisintekijänä kokisin asian varmaan toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on biisintekijöitä ja sitten o naismuusikoita, niin kauan kuin se nais-etuliite siihen laitetaan, asiat on virturallaan. Tasa-arvokysymys.

   Poista
 2. Muistan että tuota tuli kuultua useinkin yhteen aikaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jagged little pill soi edelleen silloin tällöin, hienoja biisejä.

   Poista
 3. You oughta know todellakin raivoisa biisi.

  VastaaPoista
 4. Hyvää musiikkia tuutin täydeltä!

  VastaaPoista

Jättäkää jonkinlainen merkki, ihan riittäisi Luin postauksen ja oli jees/paska/tylsä/valitse jokin adjektiivi tähän;)