torstai 14. tammikuuta 2021

Arkkitehtuuri sivujuonteena

 Olen aina tykännyt katsella maailmalla kulkiessani paikallista arkkitehtuuria. Suosikkeihini kuuluu jugend:


Kyllä vain kivitalot on komeita!!
Ihantola


Ja tietenkin funkkis joka ilmentaa sieluni käytännöllisyyshakuisuuta, pragmaattisuutta, kuva Vaajakoskelta, Naissaaresta jonne SOK rakennutti näin hienon huvilan, jo Sujenpenikkana tätä ihalilin kun olen alkper. vaajakoskelainen:


Pytinki, hieno sana;)


Lisäksi Tallinnan, Kööpenhaminan ym. kaupunkien värikkyys kiehtoo. kun on elänyt harmaabetonisessa Suomessa 70-luvulla. Mitä kaatopaikka-arkkitehtuuria, grynderit täyttivät maan paskoilla kerrostaloilla. jotka näyttivät hirveiltä, olivat paskoja asua ja joissa yksi sukupolvi kasvoi vituilleen, alkoholisoitui, jäi lähioöön pitkäaikaistyöttömiksi ekalla "kansallisella hätätilalla" kun oli 50 000 työtöntä. Nyt vakiomäärä 200 000 eikä juuti kukaan lotkauta korvaansa, puhumattakaan että presidentti jyrähtäisi mahtikäskyn!! Tosin kunnioittamani presidentti Koivisto onneksi pyrki valtaoikeuksia joten siinäpä huutelisi tuuleen.


Mutta siis arkkitehtuuriin, rakentavat kovasti Jyväskylässä, esim. tämä Musiikkikampuksen laajennus näyttää ihan hyvältä, tykkään kun on vähän valejulkisivua!


Vasemmalla alkuperäinen, oikealle rakentui uusi!


Pääsisäänkäynti

Löytyypä Seminaarinmäeltä tätä vanhaakin vielä vaikka JKLssäkin oli "Turun tauti" ja rakennuksia revittiin vauhdilla ja miettimättä.


Söpöjä puurakennuksia


Peruskivitaloa, jees!!


Sitten yksi muu juttu - tuumasin kolmisen vuotta sitten että taidan tarvita pikkuhiljaa uuden repun. Puma alkoi olla vähän kulahtanut, sieltä täältä pientä repeämää vaan kyllä sillä vielä kaupasta kaljaa kantoi;) Tuossa vaiheessa ajattelin kirpputoriuutta vaan pitkä stoori lyhyesti: viikko taaksepäin kävelin ostoskeskuksen läpi ja siellä bongasin laukkuliikkeen ikkunasta täydellisen repun!! Hintaa puolet alkper. 34,-stä joten 17,- euroon sain viimein uuden kantolaitteen. Ei sillä, että olisi kiire ollut, vielä on Pumakin hengissä vaan laitoin sen ansaittuun lepoon kaappiin, vararepuksi;)

Uusi reppu on tietty hieno ja sopivan niminen - Borderline. Minähän olen aika pitkälle rajatapaus, muutenkin kuin mielenterveydellisesti.... .


Kolmen vuoden projekti;)
Huom!
Hieno Pöllö-heijastin turvaa Sujen!!


Elämää on synttäreiden jälkeenkin, tosin nyt on vähän juhlittu olo.... .


Sus'



Laiha Lissu - Rajatapaus




5 kommenttia:

  1. Jugend ja funkkis on Saukkiksenkin suosikkeja, lisäksi 50-luvulla oli viehättäviä taloja. Repuissaja laukuissa on tärkeää olla heijastin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, heti siirsin Pumasta Rajatapaukseen Pöllö-heijastimen, Metsänväen suosima;D

      Poista
  2. Käytännöllisyys valtaa alaa ikääntyessä.

    VastaaPoista
  3. En tunne Jyväskylää ollenkaan, mutta sielläkin on monta Wivi Lönnin suunnittelemaa huvilaa. Luin juuri tästä upeasta naisarkkitehdistä fiktiivisen elämäkerran. Jugend on minunkin suosikkini ja Helsingin vanhat kivitalot ovat kyllä upeita. Aina matkoilla ollessanikin tuijottelen fasaadeja! Myöhästyneet synttärionnittelut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Olen käynyt tutustumassa Lönnin taloon, sinne pääsee kesäisin vierailemaan, hieno puutalo. Alue seminaarinmäen vieressä sisältää hänen suunnittelemiaan taloja. Tai jotain sinne päin...=)

      Poista

Jättäkää jonkinlainen merkki, ihan riittäisi Luin postauksen ja oli jees/paska/tylsä/valitse jokin adjektiivi tähän;)