torstai 4. helmikuuta 2021

Toivon tuolla puolen

 Torstai toivoa täys'!, sanotaan vaan Aki Kaurismäen loistavassa elokuvassa ollaan Toivon tuolla puolen. Koitan olla spoilaamatta juonta jos ette ole vielä nähneet elokuvaa. Se verran voin kertoa että kyse on turvapaikahakijasta ja rakennenmuutoksen kourissa kieriskelevästä suomalaisten joukosta, joiden polut kohtaavat kun he yrittävät pärjätä tässä asenteiden koventuvassa ilmastossa. Jo kolmatta kertaa katsoin, ensimmäisen kerran ihan leffateatterissa.


Pääroolien satunnainen ensikohtaaminen.
Yksi elokuvan tähdistä on auto eli

Kaurismäkeläisessä tarinan kerronnassa yksityiskohdat ja ajalliset ristiriidat saavat tarkkaan mietittyjä muotoja:

Poliisi kirjoittaa seiskyt-luvun 
kirjoituskoneella ja...


..ottaa sormenjäljet skanneri/läppärillä;)

Ja mitä olisi AK:n leffa ilman Kati Outista!!  Lakoonisen tyylin mestari komppaa pikkuroolissa hyvin Sakari Kuosmasta, muutenkin kautta linjan hyviä, parhaita suomi-näytttelijöitä, näihin filmeihin lähtee kaikki vaikka ilman liksaa.


"Ravintola-ala on tuottoisaa. Kun ihmisillä
menee huonosti, ne juovat. Ja kun niillä menee
hyvin, niin silloin ne vasta juovatkin."


Ei kyllä käy kateeksi päähenkilöä joka kotitalon tultua ohjustetuksi ja noin yhdeksän kymmenestä lähisukulaista menetettyään, lähtee pakoon sisaren kanssa, salakuljettajia, poliiseja, kävellen valtiosta toiseen!..ja sitten suomalainen turvapaikanhakukäytäntö siihen päälle.  Todellakin ollaan toivon tuolla puolen... .

Toki Helsingissä ulkomaanelävät kohtaavat juopuneita sankareita, ja kuten sanottu, näihin leffoihin lähtee kaikki, kuten Dome Karukoski:


Pullo kädessä tuo rohkeutta!! juujuu;)

Vilauksen näkyvät eräässä kohtauksessa myös edesmennyt Jörn Donner ja Jukka Virtanenpalkkaa tuli viskimoukun verran;D

Useassa leffassa on ollut sivuhahmona aivan sekopäinen kokki, niin tässäkin=) Kiinteistönvälittäjän esittelyssä nukkuu kauha kädessä seinää vasten;DD


Tuttuja naamoja..

Päivän annos!

Jimi Hendrix!

Kaurismäkeläiset ravintolat ovat kanssa ihan oma maailmansa, sellainen outo sekoitus menneitä vuosikymmeniä, tarjoilijoita ja hovimestareita. Lisäksi täynnä näitä jimihendrix-yksityiskohtia. Luin jostain lehtijutusta että näille yksityiskohdille on oikein oma, iso työryhmä, joka heittelee ilmoille ajatuksia ja sitten parhaat leffaan.

Tästä leffaan. Eräs kommentti jonka luin leffan ilmestymisen aikoihin I-S:n jutusta oli: Kaurimäen kaikki leffat on ihan paskoja! Yhtään en ole nähnyt, enkä katso!!
Minä taasen olen nähnyt liki kaikki ja voi suositella, ovat erikoisia mutta jotenkin hirveän tuttuja, surrealistisen otteen läpikäyneitä suomi-filmejä menneisyydestä, kuvia kadonneesta ajasta ja maailmasta. Hienoja!



Sus'


Kova kattaus - Tuomari Nurmio ja Agents!!


P.s. Ähäkutti, Sus' sai Jääkaappileikkinsä!!! ;D

8 kommenttia:

  1. Ja minä en pysy hereillä että näkisin edes yhden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juo kahvia, tai katso heti aamusta;DD Siis jos viittaat että nukahdat kesken leffan nin sitähän korkeakulttuuri tekee lyhyille ihmisille, osta korot kenkiin? ;DD

      Poista
  2. Mä luen tän blogin nimen joka kerta muodossa "sus' ruokailee". Sori siitä, mut ei sekään huono nimi olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pupuja pöytään, kiitos=) Pääasia että luet!!

      Poista
    2. Luen vaikka harvoin kommentoin :)

      Poista
    3. Sulla on etu kun luet, mun pitää arpoa jotta mitähän se sählyilijä-dekkarin palvoja tästä tykkää;D Hakaristikoukku-paketti oli hyvä? Aloittelijan pakkaus;DD

      Poista
  3. Eihän sun tarvi ketään lukijaa miellyttää :D etkä niin varmaan teekään kun oon juttujasi lukenut. Kirjoitat mitä kirjoitat. Se on hyvä just niin. Jokainen päättää itse mitä lukee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mä välillä miellytän, jos sattuu itseäni miellyttämään;) tietenkin. senkin päätän itse. ei muita tarvitse miellyttää, riittää että tulee toimeen. Maailmassa on seitsemän miljardia leikkikaveria joten yhden kanssa kannata jäädä tuusaamaan ja nysväämään.
      Kyllä nykyinen blogi on nimenomaan avautumisia varten, ja koska kirjoittaminen tuntuu kivalta niin onhan tuolla höttöpostauksia sikana, eihän sitä jatkuvasti viitsi itsekään olla ihan tosissaan ja tehokkaana, swiiduun kvartaalit ja ekonomian lait, kapitalisti vie rahat lopulta.

      Poista

Jättäkää jonkinlainen merkki, ihan riittäisi Luin postauksen ja oli jees/paska/tylsä/valitse jokin adjektiivi tähän;)